0
0.00 0 items

No products in the cart.

Contact
icon whiteicon orangeicon green

Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda

Het begrip ‘ayurveda’

komt uit het Sanskriet en is een combinatie van woorden. De woorden ‘ayus’ (leven) en ‘veda’ (kennis, wetenschap). Het betekent in feite de wetenschap van het leven. Ayurveda is een kunst die duizenden jaren oud is. Het is het gezondheidssysteem van de oud-Indiase vedische beschaving en wordt beschouwd als het oudste gezondheidssysteem ter wereld. Haradava onderkent dit als geen ander en ziet in ayurveda een basis om lichaam en geest in balans te krijgen.

De overleveringe

In de oude ayurvedische geschriften beschrijven dat de basisprincipes van ayurveda lang geleden door hoogontwikkelde mensen in hun eigen bewustzijn werden waargenomen door middel van introspectie. Daarom werden deze principes in het begin alleen van leraar op leerling doorgegeven en pas veel later, toen een overdracht op deze manier niet meer betrouwbaar leek, werden ze opgeschreven in de eerste geschriften en werken van de ayurveda.

De holistische gezondheidsleer

De ayurveda leer behandelt het leven in zijn geheel en combineert fysieke, psychische, mentale en spirituele aspecten. Dit heeft als doel lichaam, geest en ziel in evenwicht te brengen en daarmee - in de eerste plaats - ziektes te voorkomen en te genezen. Ayurvedische experts en artsen houden daarbij rekening met een groot aantal factoren, zoals bewustzijn, voeding, stress op het werk of in een relatie, te weinig rust, medicatie, te veel, te weinig of verkeerde lichaamsbeweging, de omgeving, de individuele constitutie, voorkeuren en afkeuren en nog veel meer.

Voeding

is een belangrijk basiselement voor haradava. Er wordt in Ayurveda veel gebruik gemaakt van bonen, linzen en wortel. Oerproducten als het ware. Gezond en bewust leven sluit precies aan bij de principes van haradava.

Dosha's

Voglens de leer van ayurveda kunnen wij als mensen ingedeeld worden in een samenstelling van drie types, Dosha's. Deze basiskrachten liggen vanaf de geboorte vast en zijn o.a. verantwoordelijk voor onze lichaamsbouw, geestelijke toestand, kwaliteiten en voorkeuren. Daarnaast bepaalt het ook hoe wij reageren op bepaalde voeding, seizoenen, het klimaat en bepaalde situaties in het het leven.

Met de juiste verhouding en met de ideale omgevingsfactoren zorgen de drie Dosha's voor balans. Een verandering in deze verhouding creëert een disbalans; de ene Dosha neemt iets toe, waardoor een andere afneemt. Disbalans wordt in de regel vaak veroorzaakt door ons voedingspatroon en onze leefstijl. 

Deze disbalans kan zich uiten in (lichte) mentale of fysieke klachten. Het lichaam zal een signaal geven in de vorm van  pijn of geestelijk ongemak met als doel de balans te herstellen. Indien we deze signalen negeren of onderdrukken kunnen we uiteindelijk ziek worden.

De Vijf Elementen vormen de bouwstoffen van de Doshas. Deze zijn Ruimte, Lucht, Vuur, Water en Aarde. De vijf elementen bevinden zich niet alleen in ons lichaam, maar komen overal in de natuur voor. Bij elke Dosha domineren andere elementen, wat maakt dat ze verschillende eigenschappen hebben.

Vata (Ruimte en Lucht)
De eigenschappen van deze zijn onder andere koud, droog, licht en beweging. Voorbeelden hiervan zijn de circulatie van je bloed en de spijsvertering. Alle beweging in het lichaam is dankzij de eigenschappen van Vata. Pijn is het bewijs van een ontregelde Vata. 

Pitta (Vuur en Water)
Pitta staat voor ons metabolisme ofwel het omzetten van voeding in bruikbare voedingsstoffen die door ons lichaam kunnen worden opgenomen.  Daarnaast staat Pita voor hitte, licht, vochtigheid, scherpte en coördineert onze lichaamstemperatuur, zodat de spijsvertering optimaal kan functioneren. Een ontregelde Pita kenmerkt zich door verhit lichaam of een  rode huid

Kapha (Aarde en Water)
Deze elementen zijn zware elementen, waardoor Kapha zorgt voor structuur, aarding. Het water element verzorgt deze aarde. Je zou het kunnen zien als het verzorgen van de aarde, de weefsels, in ons, met het voedsel dat we hebben ingenomen.

Gegevens

Haradava verkoopt producten die bijdragen aan de balans tussen lichaam en geest. Lichaam en geest kun je los van elkaar benaderen, maar staan eigenlijk niet los van elkaar. Wij bieden hoogwaardige producten aan die een bijdrage leveren aan de gezondheid op alle niveaus.

Navigatie

Betaalmethodes

usercrossmenuchevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram