Onderzoek gepubliceerd in Neuroscience Applied in oktober 2022 suggereert dat microdosering de symptomen bij volwassenen met ADHD kan verbeteren. De studie werd geleid door Eline C.H.M. Haijen e.a. van de Universiteit Maastricht in Nederland.
Deze studie is de eerste in zijn soort en levert het eerste bewijs dat microdoseren therapeutische waarde kan hebben bij volwassenen met de diagnose ADHD of die ernstige ADHD-klachten ervaren. De bevindingen zijn in lijn met eerdere onderzoeken onder microdosers, waarin mensen met ADHD microdosing beoordeelden als effectiever dan conventionele behandelingen en het verhogen van hun kwaliteit van leven (Hutten et al., 2019a). Ook kwamen de bevindingen overeen met anekdotes uit de microdosinggemeenschap (Andersson en Kjellgren, 2019).
In de studie werden de symptomen van ADHD gemeten met de Conner’s Adult ADHD Rating Scale, het welzijn met de World Health Organisation-Five Well-Being Index (WHO-5), en tijdsperceptie met een auditieve tijdreproductietaak (TRT) bij deelnemers op drie tijdstippen: bij baseline (vóór microdosing), na 2 weken microdosing, en na 4 weken microdosing.
De deelnemers namen op eigen initiatief microdoses om de symptomen van ADHD te verlichten. Na verwijdering van enkele datapunten wegens diverse inconsistenties, analyseerde de studie de resultaten van 233 microdosers.
In de studie werden microdosers ook in twee groepen verdeeld – zij die microdoseren naast het gebruik van reguliere medicatie voor ADHD en zij die microdoseren zonder het gebruik van reguliere medicatie.
De resultaten toonden aan dat na 2 en 4 weken, microdosers in beide groepen (degenen die alleen microdoseren en zij die microdoseren terwijl ze ook medicatie slikten) statistisch significante verbeteringen vertoonden op het gebied van ADHD-symptomen en welzijn. Er werden geen significante resultaten gezien in metingen van tijdsperceptie.
De resultaten suggereren ook dat, hoewel degenen die microdoseren en tegelijkertijd reguliere medicatie gebruiken, verbeteringen zagen in zowel een vermindering van ADHD-symptomen als een verbeterd welzijn, het langer duurde om de positieve resultaten te zien.
Eerstelijns ADHD-behandelingen bij volwassenen omvatten voornamelijk medicijnen om de dopaminerge en noradrenerge neurotransmissie te verbeteren met stimulantia, zoals methylfenidaat en amfetamine, en niet-stimulerende middelen, zoals atomoxetine (Cortese et al., 2018). Over het algemeen is bewezen dat ze effectief werken bij volwassenen met ADHD (Asherson et al., 2016; Castells et al., 2011; Koesters et al., 2009), waarbij ze snelle symptoomverlichting induceren en daarmee de kwaliteit van leven van de persoon verbeteren. Er zijn echter ook patiënten die na enkele maanden stoppen met hun ADHD-medicatie, omdat ze vinden dat de verbeteringen van deze medicatie niet opwegen tegen de bijwerkingen. Er lijkt ook een deel van de mensen te zijn die helemaal geen heilzame werking van de conventionele ADHD-medicatie ervaren.
Het onderzoek heeft zijn beperkingen, waaronder het feit dat de deelnemers zelf werden geselecteerd en hun eigen microdosis moesten samenstellen en meten. De resultaten van de studie rechtvaardigen echter verder onderzoek naar het potentieel van microdosering als ondersteunend middel om volwassenen te helpen de symptomen van ADHD onder controle te houden/te verlichten en suggereren dat anekdotische meldingen gegrond kunnen zijn.
Heb jij ADHD en heb je microdosing gebruikt om dit te ondersteunen? Jouw verhaal kan van grote waarde zijn voor anderen. Neem deel aan onze community op Discord of Facebook en deel je verhaal!
Dit onderzoek laat zien hoe wetenschappelijk onderzoek en de mensen die er direct baat bij hebben, elkaar kunnen ondersteunen. Veel van onze communityleden met ADHD hebben deelgenomen aan het experiment. In naam van de wetenschap, een grote dank aan iedereen die heeft deelgenomen!